Aantal personen: 4
Bereidingstijd:
Ingrediënten
De dressing:
50 g suiker
8 el appelazijn
zout, peper
2 tl mosterd
1 dl zonnebloemolie
De salade:
1 knapperige appel
100 g gemengde sla
4 gerookte forelfilets
Knoflookkletskopjes:(12 stuks)
2 teentjes knoflook
20 g zachte boter
50 g lichtbruine basterdsuiker
25 g bloem
zout
1 tl kerriepoeder
Bereiden
De dressing:
- Laat de suiker op een matig vuur smelten en zachtjes lichtbruin worden.
- Voeg de azijn toe. Pas op voor bruisen.
- Roer tot de karamel en azijn goed gemengd zijn.
- 2 minuten koken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de mosterd, een snufje zout, wat peper en de olie toe.
- Mengen en warm of koud gebruiken.
De salade:
- Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snijd de parten in mooie dunne plakjes en leg ze in de dressing.
De knoflookkletskopjes:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer smalle reepjes.
- Roer de boter met de suiker 3 minuten met de mixer.
- Zeef de bloem, met een snufje zout en de kerrie erboven en meng het goed door elkaar.
- Roer er een eetlepeltje koud water en de knoflook door.
- Schep halve theelepeltjes van het beslag op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in 6-8 minuten lichtbruin. Laat ze op de bakplaat heel even stevig worden en schep ze dan met een pannenkoekenmes op een rooster.
- Laat ze hard en koud worden en breek ze eventueel in stukjes.
Opmaak
- Verdeel de salade over 4 borden.
- Leg op elk wat partjes appel.
- Leg de gerookte forelfilets naast elkaar op een groot bord en verwarm ze 1 minuut in de magnetron op vol vermogen of 5 minuten in een hete oven (ca. 180°C).
- Leg de filets op de sla, schep de dressing erover en leg de kletskopjes erbij.
Recept van Hans van Wolde
Bron/inzender: